DIÁKPARLAMENTI ÜLÉS

November 7.-én komoly és megtisztelő feladat várt rám. Szolnokon rendezték meg a megyei Diákparlamenti ülést, melyre iskolánk is meghívást kapott. Gimnáziumunkat illetve diáktársaim jogait én képviselhettem. A rendezvénynek otthont adó épület a több százéves Megyeháza díszterme volt. Az ülésen közel 50 diák vett részt.

Elsőként Szabó Róza POK vezető, a rendezvény szervezője üdvözölte a delegáltakat illetve bemutatta a megye főbb képviselőit. Ezután Berec Zsolt Miklós a Megyei Közgyűlés Alelnöke köszöntött minket, diákokat, aki köszöntőjében elmondta, szerinte az egyik legfontosabb kötelességünk a jogaink gyakorlása.

Ezt követően Szabó Rózát megszavazták levezető elnöknek, majd ismertette a küldöttekkel a napirendi pontokat.

Első napirendi pontunk az Országos Diákparlament témáinak megvitatása volt. 50 pontból álló ügyrendet beszéltünk át, melyekben fontos dolgokról volt szó:

  •  előrehozott érettségi természettudományi tantárgyakból is pl: földrajz,    kémia
  • előrehozott érettségit már 9. évfolyam végén is lehessen tenni, de ezt a kormány szakmai szempontból nem támogatja
  • felsőoktatási intézményekbe a felvételit országos versenyeredmények pontozásával bővítsék ki
  • a diákok kérése, hogy ugyanannyi pont járjon egy felsőfokú nyelvvizsgáért, mint egy emelt szintű nyelvi érettségiért
  • egyik fő pontunk volt, hogy legyen település szintű diákönkormányzat
  • az első sikeres nyelvvizsga díját 2018. január 1-jétől 35 éves korig megtérítik

Kihangsúlyozták, hogy a diákok jogairól szóló Diákjogi Tudor 2018-tól elektronikus formában elérhető lesz az Oktatási Hivatal honlapján. Ezt követően Kamuti Harmat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei diákelnök előadását hallgathattuk illetve tekinthettük meg, aki az Országos Diáktanács (ODT) működését ismertette velünk.

Második napirendi pontunk egy póttag megválasztása volt, aki vállalja a felelősséget, és ha eljön az ideje, átveszi Harmat helyét és képviseli a megye diákjainak jogait az ODT-ben. Öt ember jelentkezett erre a posztra, akik bemutatkoztak, és elmondták miért is szeretnék betölteni ezt a tisztséget. Egy szavazólapot kaptunk, amire ráírhattuk a számunkra szimpatikus diák nevét.

IMG_4791 IMG_4792
IMG_4794 IMG_4793

Ezt követően szünet következett, megvendégeltek bennünket szendvicsekkel, süteményekkel. Időközben megszámlálták a szavazatokat, és kihirdették ki veszi át jövőre Harmat helyét.

Szabó Róza megköszönte a küldötteknek, hogy részt vettünk az ülésen, és további szép napot kívánva vált el a diákoktól. Nagyon jól éreztem magam ezen a napon.

Köszönöm a lehetőséget, hogy én képviselhettem gimnáziumomat egy ilyen fontos rendezvényen.

         Puha Szonja

  10.B/DÖK elnökhelyettes