ERASMUS +

A Cool Science for Young Scientists

Az Erasmus+ program célja:

  • a kulcskompetenciák és készségek fejlesztése, különös tekintettel a munkaerőpiac és a társadalmi kohézió szempontjából fontos készségekre; elsősorban tanulmányi célú mobilitások, illetve az oktatási-képzési intézmények és a cégek közötti együttműködés segítségével
  • a minőség, az innováció és a nemzetköziesítés erősítése az oktatási-képzési intézményekben, elsősorban nemzetközi együttműködések segítségével, az oktatás-képzés világán túli szereplők bevonásával
  • a szakpolitikai reformok és az oktatási-képzési rendszerek modernizációjának támogatása, elsősorban szakpolitikai együttműködésekkel, az Unió átláthatóságot és elismertetést szolgáló eszközeinek hatékonyabb használatával, valamint a jó gyakorlatok megosztásával
  • a nyelvtanítás és nyelvtanulás fejlesztése, a nyelvi sokszínűség és az interkulturális érzékenység támogatása.

                    Magyarországon a program megvalósítását a Tempus Közalapítvány koordinálja.

                    Gimnáziumunk angol szakos pedagógusa, Monok Péter sikeres pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítványhoz. A Cool Science for Young Scientists egy KA219-es stratégiai iskolai együttműködési pályázat hat ország hét intézményének részvételével: Írország, Szlovénia, Törökország, Németország, Görögország és Magyarország. Célunk a környezettudatosság kialakítása, mivel kísérletinket főleg újrahasznosított anyagokból fogjuk elvégezni. Másik célunk az angol nyelvi készségek és képességek fejlesztése az idegen nyelvi környezetben, valamint nemzetközi interaktív órák megtartásának segítségével. Mobilitások: 3 nemzetközi találkozó, illetve 3 nemzetközi oktatási, tanítási tevékenység (workshop) amelyeken tanulók is részt vesznek.

                    A pályázat időtartama: 2év, kezdő és záró dátuma: 2017. 09.01- 2019. 08. 31.

                    Találkozók, mobilitások: A találkozók két részre vannak osztva: Nemzetközi találkozók, ahova csak tanárok utaznak, ezeknek a célja a feladatok egyeztetése, előzetes megbeszélése és mindenfajta projektmanagementtel kapcsolatos megbeszélés, valamint az oktatási, tanulási és képzési tevékenységek, (workshopok), amelyekre tanulók is utaznak, és amelyeknek fő célja a feladatok elvégzése.

Nemzetközi találkozó: Írország 2017. október 2 tanár
Workshop: Magyarország 2018. április Mi vagyunk a fogadóintézmény
Workshop: Németország 2018. június 2 tanár+ 4 diák
Nemzetközi találkozó: Görögország 2018. szeptember 3 tanár
Workshop: Szlovénia 2018. december 2 tanár+ 5 diák
Nemzetközi találkozó: Törökország 2019. május 2 tanár
erasmus+ erasmus-logo-high-resolution

A program hivatalos logója a KLG 9.A osztályos tanulójának, Cseh Krisztinának a terve lett.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

        intézményvezető


Iskolánk október folyamán több meglepetésdobozt is kapott a futó Erasmus + pályázatunk résztvevő intézményeitől: Írországtól, Szlovéniától, Törökországtól, Németországtól és Görögországtól. Ezek a kis csomagok különféle dolgokkal, prospektusokkal, iskolát bemutató füzetekkel, hagyományos tárgyakkal, szuvenírekkel, az adott országra jellemző édességekkel voltak megtöltve. A csomagok tartalmából kiállítást rendeztünk, amelyet az iskolai könyvtárban lehet megtekinteni.

Pályázatunkban minden intézménynek van egy kabalaállata, annak pedig egy naplója. A cél, hogy ezek a kis kabalák a két éve alatt minden országba, minden résztvevő iskolához és minél több tanulóhoz eljussanak. A mi kis állatunk, egy kutya, Bundás, aki miután az 5. és a 6. osztályok tanulóinál töltött több napot, elutazott Írországba, onnan pedig a német koordinátor hazavitte magával. Az ír találkozóról mi is hoztunk kabalát, egy csacsi személyében, akit Eolai-nek hívnak. Ez a kis kabala mostanában sokat lesz látható közösségi oldalakon, amint éppen látogatást tesz gyerekeknél.

A kiállítás és a kabalaállatok képeit megtalálja galériánkban.


A Cool science for young scientists pályázat keretében elkezdtük a kísérletek lebonyolítását. A két év alatt három területen tevékenykedünk majd (víz, levegő, és tűz) Elsőként a víz három halmazállapotát vizsgáljuk meg, ezekkel kapcsolatosan végzünk kísérleteket és kapunk magyarázatot a természet törvényszerűségeire. Dékány László tanár úr vezetésével a jeges kísérleteket a hatodik osztályosokkal, a víz folyékony halmazállapotával kapcsolatos kísérleteket pedig az ötödik osztállyal végeztük. A kísérletekről készült fotók itt, a videó itt, a feladatlapok pedig itt találhatók. December hónapban Monok Péter tanár úr is bemutatott néhány kísérletet a víz tulajdonságaival kapcsolatban. Az erről készült videó itt látható.

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium honlapja